A present of the past

  • 1


Photo copyright © 2007 Open2View.com

Inspired by the work of Czechoslovakian émigré Vlad Čačala, this project in Orakei, perched on a concrete plinth, is a contemporised version of many of the homes the architect designed in the 50s and 60s.

Its front face is a rectangular box clad in dark-stained vertical grooved weatherboards. A length of glazing punctuates the rectilinear form which cantilevers above a two- car garage and workshop, while a sunny yellow door turns a cheerful welcome to the street.

To the rear of the property it becomes evident that the home has an L-shaped footprint which wraps elegantly around a central courtyard. It’s the perfect place to play for this family with their two young boys; a covered deck leads out seamlessly to a lawn and there’s space for a pool.

A bedroom wing, built into the long side of the L, also features an office and flexi room – a future proofing strategy, since this room can be used as a second study, guest bedroom, or rumpus room for kids.

In the living pavilion, views look east towards Rangitoto. Bamboo cabinetry and Strandboard floors are durable surfaces that capture a casual mood to reinforce the mid-century theme. The shape of the home provides privacy yet good visual connection between this and the bedrooms.

A painterly element is the stained-glass feature window in the hallway with blocks of primary colour that channel a Mondrian mood. During the day, it throws a changing array of colourful patterns onto the walls and floor while at night the window becomes a piece of glowing light sculpture.

 

For more current photos of this house visit Open2View.com.