DRYD

All-Day Parking

The site is long and skinny (think 40 metres x 11.7 metres wide), but also steep. That might seem tricky for building however Box™ design lead Tim Hogarth was excited. It presented him with the opportunity to play out an entry sequence, one where the house slowly reveals itself upon pushing open the front door.
The owner was passionate about the process of building, so came armed with a design vision and good energy.
The home nestles into the contours of the land; its sloping roof keeps it below the established recession planes so no resource consent or sign-off from neighbours was required. It’s all very low key apart from one artful touch: when visitors approach, they are directed to the front door by a horizontal slash of red on a metal fascia board that contrasts the black vertical timber cladding. “It’s painted ‘Pioneer Red’ which relates historically to the colour and tone many homes in the neighbourhood used,” says Tim.
On the entrance side of the building the garage is made discrete by blending with the cladding. The front door opens to a passageway, with the careful placement of a window at the end of the space that frames a large magnolia tree.
The building steps down three levels and each floor has a different aspect.
Clever planning has made the best of the site with interiors that are shaped around light and privacy. Above the kitchen, west-facing clerestory windows allow the evening sun to stream in, yet slot glazing in the bathrooms keeps the rooms light but secluded.
Interior aspects such as hand-blown glass pendants above the kitchen bench, an engineered white stone bench-top, matt-white cabinetry with walnut timber give a contemporary flavour and personality. Bathrooms were specified with luxurious touches such as the same walnut cabinetry and floor-to-ceiling tiles to all walls.

FLOOR AREA HOUSE:

191 square metres

DECKING:

28 square metres

BEDROOMS

3

BATHROOMS:

3

CLADDING:

Weathertex Weathergroove (Woodsman)