ARTH

Barn-Like Yet Contemporary

The brief for this family included a large, open-plan living space so they could keep an eye
on the children – and make the most of the south-facing view. Mostly though they asked Box™
to work their magic on the long, narrow section to capture as much light and sun as possible.

For the cladding they opted to use Abodo, a thermally modified timber with a warm aesthetic
that is more durable and cost effective.

This cedar-stained pine, teamed with dark-toned Weathertex, gives the 155-square-metre
dwelling a two-toned appearance; its strong single gable is barn-like yet contemporary, a
look which neatly straddles the rural/suburban divide. Generous decking on the north side
runs seamlessly out from the living room to enhance a feeling of spaciousness delivered by
cathedral ceilings and deep eaves providing protection from the elements.
The interiors programme is over three levels with two bedrooms of equal size located off the
main living area which has a break-out TV room for keeping youngsters occupied on rainy
days. A half-storey down is the master suite, main bathroom (including a full wet room) and a
fourth bedroom. A garage and storage area with internal access hunkers into the slope
beneath the living zone.

FLOOR AREA HOUSE:

155 square metres

DECKING:

37 square metres

BEDROOMS

4

BATHROOMS:

3

CLADDING:

Weathertex Weathergroove (Woodsman)