The Island House

With wraparound views from Maraetai to Rangitoto, this home ticks all the boxes!

Box has designed a concept using four rectangular modules positioned to enclose a central atrium – a design that could also be configured to form a pin-wheel. The concept of pavilions around a transparent core is rather 70s in style – but this is a contemporary take on that theme. Depending on who you talk to, it’s a light-well, atrium or mini courtyard. The owners had planned to plant it with lush foliage, but now a small seed has been planted to construct a spiral staircase within the core of the light-well in order to get up to roof level….  A separate ‘pod’ is set aside as guest accommodation.

FLOOR AREA HOUSE:

116 square metres

COVERED DECK:

18 square metres

UNCOVERED DECK:

11 square metres

BEDROOMS

3

BATHROOMS:

3

CLADDING:

Shadowclad and Cedar

FLOORING:

Polished concrete

ROOFING:

Colorsteel

INSULATION:

Glasswool

KITCHEN BENCH:

Dekton Edora

KITCHEN CABINETRY:

Bamboo Plywood

BATHROOM CABINETRY:

Bamboo Plywood

BATHROOM FLOORING:

Creative Concrete tiles

LIGHTING:

Lightplan LED lights

DECKING:

Vitex