Modernism in the Wetlands

Modernism in the Wetlands.

Designing to respond to the particulars of a site is Architecture 101 and this new build in North Canterbury has that part truly sussed. Two courtyards ensure wraparound sun and views from dawn to dusk. One to the east, sits between the living and bedroom wing of the home overlooking the Pegasus wetlands, so it’s the owners’ go-to spot for morning coffee and the paper; another to the north-west comes into its own in the evening, ideal for G&Ts and easy conversation as the day draws to a close.

Built-in elements enhance the cohesiveness of the look. The kitchens and bathrooms feature gaboon-ply cabinetry, and the bench seats alongside the living room fireplace are in the same material. Hoop-pine ceilings counterbalance the heated concrete floors to bring warmth to the palette and underfoot.

Bamboo boardwalks flanking the house are similar to those that criss-cross the extensive wetlands. It means the backyard seems to flow into the landscape. The owners love to get out the bicycles and perambulate along the pathways, they equally love coming home to their low-key mid-century style retreat.

FLOOR AREA HOUSE:

179 square metres

FLOOR AREA  UNCOVERED DECK:

78 square metres

BEDROOMS:

3

LIVING AREAS:

1

FLEXI ROOM:

1

BATHROOMS:

2

CLADDING:

Shadowclad

FLOORING:

Polished Concrete

ROOFING:

Colorsteel

KITCHEN BENCH:

Silestone

KITCHEN CABINETRY:

Gaboon Ply

BATHROOM CABINETRY:

Gaboon Ply

BATHROOM FLOORING:

Mobile Ceramics ink-jet printed,
rectified tiles

LIGHTING:

Lightplan LED lights

DECKING:

Bamboo