The Workplace

This light commercial project in the centre of Christchurch harnesses the structural and aesthetic attributes of the post-and-beam design-and-build system developed by Box™.

The exoskeleton is a glulam timber frame strengthened by stainless-steel cross braces to provide strength, while the lightweight plywood timber walls have the ability to flex.

Using a kitset of modular parts that are prefabricated off site, this two-storey office block is both robust and resilient. Employing prefabricated components meant there was less material waste to landfill and a speedier build. The project took only six months to build from go to whoa.

The 450-square-metre floor-plate is planned around an internal courtyard which serves a dual purpose. It is a gathering point for the workers to socialise that is private from the street and simultaneously allows natural light into the core of the building. Double-glazed sliding windows and full-height doors can be open and shut, just like in a home, to provide passive ventilation, rather than the occupants having to rely on air conditioning. A roof garden is another people-friendly feature.

Doors painted in punchy colours of orange, green, red, blue and yellow bring a punch of fun to the design and also hark back to the mid-century era.

FLOOR AREA HOUSE:

450 square metres

FLOOR AREA  UPPER DECK:

16 square metres

BATHROOMS:

2

CLADDING:

Vertical grooved ply

FLOORING:

Commercial carpet & vinyl

ROOFING:

Colorsteel

INSULATION:

Glasswool

KITCHEN BENCH:

Stainless steel

KITCHEN CABINETRY:

Black Melteca

BATHROOM CABINETRY:

Okouplex Plywood

BATHROOM FLOORING:

Rubber tile

LIGHTING:

Lightplan LED lights

DECKING:

Vitex