The Tree House

Nestled in the Titirangi Bush!

This was a particularly unique project for an expanding family. The structure of the building was designed using our engineered timber post and beam system, with open trusses in the family room for the extra height. Given the proximity of vegetation, a gabled roof was an obvious choice so that water collection could be optimized and gutters cleaned easily! The gabled roof extends over a very large deck that leads out from the family room – ideal for a property on a sloping area of land.

The slope led us to a split-level design, both to maximize the internal height and to help make the construction more efficient. The split in level also offers a natural break between social areas and the bedroom areas, which have a lower ceiling height and are placed towards the rear of the house. The house was also designed with future expansion in mind. It can be extended at the rear to provide for a large garage with space for a loft-room above it, should the owners wish to do so in the future.

FLOOR AREA HOUSE:

150 square metres

DECK:

50 square metres

BEDROOMS

4 Rooms

BATHROOMS:

2.5

CLADDING:

Cedar Weatherboards

FLOORING:

Oak Overlay

KITCHEN BENCH:

20mm Honed Granite

KITCHEN CABINETRY:

White HPL Ply, white painted T&G to island bench
Black lacquer open shelves

BATHROOM CABINETRY:

36mm Okuplex Ply

BATHROOM TILING:

White sera tone wall panels and tiles

DECKING:

Vitex